Datum objave: 28. listopada 2024.
Kategorija: Vijesti

Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

U petak 25. 10. 2024. obilježili smo dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Povodom toga učenici koji pohađaju fakultativnu nastavu Ekološki praktikum su s profesorima biologije priredili ukusne zalogajčiće za ostale učenike škole i profesore. Zalogajčići su se sastojali od zdravih namaza i mikrozelenja koje smo samo uzgojili u kabinetu biologije. Mirkozelenje su mlade jedinke različitih biljaka kod kojih su se tek pojavila prva dva lista. Mikrozelenje je najzdraviji oblik povrća čijim konzumiranjem u organizam unosimo pregršt mikronutrijenata važnih za naše zdravlje.

U nastavku stavljamo i recepte namaza

HUMUS
Za pripremu humusa, pomiješajte 400 g skuhanog slanutka, 60 ml tahinija, 2-3 česna češnjaka, 60 ml limunovog soka i 2-3 žlice maslinovog ulja u blenderu. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu, dodajući vodu po potrebi da postignete željenu konzistenciju. Po ukusu dodajte sol. Kada je humus gotov, prebacite ga u posudu i prelijte s malo maslinovog ulja.

NAMAZ OD AVOKADA
Dva velika avokada razrezati na pola i izdubiti. Narezati jedan češnjak na kockice. Staviti u posudu. Dodati limunov sok, sol i papar. Za bolju smjesu dodati maslinovo ulje. Sve zajedno izmiksati.

NAMAZ OD BATATA
Dva velika batata oguliti i izrezati na veće kocke. Izrezati jedan luk na kockice. Kockice batata i luka raširiti na tepsiju i posudi smjesom od dvije žlice brašna, žličice crvene paprike i malo soli i bibera. Sve peći u pećnici na 200 °C oko 20 minuta, odnosno dok batat ne omekša. Nakon što se batat ispeče, nakoh hlađenja staviti ga u multipraktik i smiksati. Smjesu začiniti po ukusu dodajući soja sos, senf i limunov sok. Za bolju mazivost i kremoznost treba dodati i maslinovo ulje.

I. Tovarović

Pročitajte još

Intervju s američkom veleposlanicom Nathalie Rayes

Intervju s američkom veleposlanicom Nathalie Rayes

Tijekom službenog posjeta našoj školi, američka veleposlanica Nathalie Rayes izdvojila je vrijeme za poseban intervju koji su pripremili i snimili članovi naše školske TV skupine „gif“. U razgovoru je podijelila svoja iskustva iz diplomacije, osobni put do uspjeha te...

Best in English

Best in English

U četvrtak 21. studenoga 2024. godine, 40 učenika naše škole koji su svojim znanjem na minimalnoj CEFR razini B1 i imaju između 14 i 19 godina sudjelovalo je u međunarodnom online natjecanju iz engleskog jezika koje organizira 'Institute for Competencies Development',...

Kids cup Elektrana – Grubišno Polje

Kids cup Elektrana – Grubišno Polje

Na 2. "Kids cupu" u Grubišnom Polju učenici naše škole osvojili su 1. mjesto. U konkurenciji 13 ekipa naša je ekipa osvojila 1. mjesto u svojoj skupini i tako izborila plasman za knockout fazu natjecanja. U knockout fazi natjecanja naši učenici su ostvarili 3 pobjede...

Skip to content