U petak 25. 10. 2024. obilježili smo dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Povodom toga učenici koji pohađaju fakultativnu nastavu Ekološki praktikum su s profesorima biologije priredili ukusne zalogajčiće za ostale učenike škole i profesore. Zalogajčići su se sastojali od zdravih namaza i mikrozelenja koje smo samo uzgojili u kabinetu biologije. Mirkozelenje su mlade jedinke različitih biljaka kod kojih su se tek pojavila prva dva lista. Mikrozelenje je najzdraviji oblik povrća čijim konzumiranjem u organizam unosimo pregršt mikronutrijenata važnih za naše zdravlje.
U nastavku stavljamo i recepte namaza
HUMUS
Za pripremu humusa, pomiješajte 400 g skuhanog slanutka, 60 ml tahinija, 2-3 česna češnjaka, 60 ml limunovog soka i 2-3 žlice maslinovog ulja u blenderu. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu, dodajući vodu po potrebi da postignete željenu konzistenciju. Po ukusu dodajte sol. Kada je humus gotov, prebacite ga u posudu i prelijte s malo maslinovog ulja.
NAMAZ OD AVOKADA
Dva velika avokada razrezati na pola i izdubiti. Narezati jedan češnjak na kockice. Staviti u posudu. Dodati limunov sok, sol i papar. Za bolju smjesu dodati maslinovo ulje. Sve zajedno izmiksati.
NAMAZ OD BATATA
Dva velika batata oguliti i izrezati na veće kocke. Izrezati jedan luk na kockice. Kockice batata i luka raširiti na tepsiju i posudi smjesom od dvije žlice brašna, žličice crvene paprike i malo soli i bibera. Sve peći u pećnici na 200 °C oko 20 minuta, odnosno dok batat ne omekša. Nakon što se batat ispeče, nakoh hlađenja staviti ga u multipraktik i smiksati. Smjesu začiniti po ukusu dodajući soja sos, senf i limunov sok. Za bolju mazivost i kremoznost treba dodati i maslinovo ulje.
I. Tovarović